Valpreventie-training
Op donderdag 5oktober 2023 om 11.00 uur starten we weer met de cursus Vallen Verleden Tijd
Fysiotherapie Wijchen-Zuid en Judoka’s van DerksSport geven senioren les in (niet) vallen
Jaarlijks vallen ongeveer één miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk tot gevolg. Op de St. Maartenskliniek in Nijmegen is een speciale val-preventie-training voor ouderen ontwikkeld. Het aantal val-incidenten blijkt met bijna 50 procent af te nemen.
De lessen Vallen-Verleden-Tijd starten donderdag 5 oktober om 11.00 uur bij DerksSport op Homberg 2996 6601 XR Wijchen. De cursus omvat 10 lessen van ongeveer 1,5 uur en wordt gegeven door fysiotherapeute Hetty Voeten en 2 senioren-judoka’s : Frans Derks en Henk van Haalen. De deelnemers moeten in staat zijn 15 minuten te lopen, met voorkeur zonder hulpmiddel en zij mogen geen beperkingen in inspanning opgelegd hebben gekregen door een specialist. Eigen bijdrage is €45,00 voor deze 10 lessen.
Informatie en aanmelden voor de cursus kunt u bij onze praktijk, of via de website: http://www.valpreventiewijchen.nl
Ouderen die vallen, een groeiend probleem
Oktober is regionale valpreventiemaand
Valongevallen bij senioren vormen een ernstig probleem. Dit blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen, spoedeisende hulpbehandelingen en de hoge directe medische kosten. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen, bijvoorbeeld een gebroken heup of bovenarm. Door het stijgen van het aantal senioren zal dit probleem alleen maar groter worden
(Bron: VeiligheidNL)
Hoort vallen bij het ouder worden?
Veel senioren denken: “Vallen hoort nu eenmaal bij het ouder worden, daar is niks aan te doen”. Met het vorderen van de leeftijd neemt inderdaad de kans toe om te vallen. Dit komt onder andere door botontkalking, slechter zicht, minder kracht en balans, medicijngebruik en duizeligheid.
GGD Gelderland-Zuid heeft eind 2012 een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat in onze regio maar liefst 17% van de thuiswonende 65-plussers één of meer keren gevallen is in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vrouwen vallen vaker dan mannen en laagopgeleiden vallen vaker dan hoogopgeleiden. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans om te vallen.
Wat kunt u zélf doen om een (volgende) val te voorkomen?
Aan ouder worden kunt u natuurlijk niks doen. Maar u kunt er wel wat aan doen om een val te voorkómen. Ook voor vallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het herstel van een gebroken heup of arm kan lang duren, zeker als u ouder wordt.
Bespreek met uw huisarts, fysiotherapeut, verpleegkundige, ouderenadviseur of apotheker wat voor u de risico’s zijn op een val. Dit verschilt namelijk per persoon. Neem vervolgens uw maatregelen. Ook wanneer u al een keer eerder gevallen bent is, een volgende val te voorkomen. Denk hierbij aan:
- Regelmatig bewegen.
- Goede en stevig zittende schoenen; geen losse pantoffels.
- Gebruik van overschoenen als het glad is (bijv. door sneeuw).
- Duizeligheid: niet snel opstaan, evt. overstappen op andere medicijnen.
- Weghalen van losliggende kleedjes, snoeren enzovoort.
- Gebruik van hulpmiddelen, zoals stok, rollator of scootmobiel.
- Regelmatig laten checken van uw rollator (remblokjes e.d.)
- Deelnemen aan een valtraining of andere hulp inschakelen.
Vraag op tijd hulp als u merkt dat bepaalde zaken moeilijker gaan. Op de site www.veiligheid.nl vindt u bij ‘valpreventie senioren’ veel tips en informatie over het onderwerp.
Diverse activiteiten tijdens valpreventiemaand oktober
In de regio Nijmegen e.o. wordt in oktober de jaarlijkse valpreventiemaand georganiseerd.Op diverse plaatsen kunt u terecht voor een informatiebijeenkomst, een valtraining, tái chi cursus of een rollatorkeuring. Zie www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen voor meer info. Voor meer informatie over het programma valpreventie in de regio Nijmegen e.o. kunt u terecht bij nalbertz@ggdgelderlandzuid.nl, 06-22119706.